Frakt från 59:-   |   Fraktfritt över 700:- (inom Sverige)   |   Vi skickar inom 1-2 dagar   |   Trygga betalningar

HEM / GARN / Garnkvalitet / Ullgarn

Ullgarn

Fårull är en mjuk och varm typ av ull som passar bra att sticka eller virka med för olika projekt, särskilt när det gäller vinterkläder och accessoarer som mössor, vantar och halsdukar. Fårullen är också lätt att hantera och kan vara lämplig för både nybörjare och erfarna handarbetare.
Fårullen kan komma från olika fårtyper, till exempel merinofår, som ger en finare och mjukare ull, eller gotlandsfår, som ger en lite grövre och krusigare ull med mer textur. 

Vilken typ av ull du väljer att använda beror på vilken typ av projekt du vill göra och vilken känsla du vill att det ska ha. 

Hur framställer man fårull till garn?

Fårull kan framställas till garn genom flera steg som inkluderar rengöring, kardning, spånad och tvinnande. 

Här är en översiktlig beskrivning av processen:
Skörd: Fårull samlas in genom klippning av får. Detta görs vanligtvis en gång om året under varmare månader när fåren inte behöver sin ull för att hålla sig varma. 

Rening: Den insamlade ullen kan vara smutsig och innehålla föroreningar som jord, växtmaterial eller avföring. För att rensa ullen från dessa föroreningar tvättas den noggrant i varmt vatten med milda tvålar eller speciella ulltvättmedel. Tvättprocessen kan upprepas flera gånger tills ullen är ren. 

Kardning: Efter reningen behöver ullen kardas för att räta ut fibrerna och avlägsna eventuella kvarvarande klumpar eller föroreningar. Kardning utförs vanligtvis genom att man drar ullen genom kammar med taggar eller borstar som separerar fibrerna och skapar en mjuk och jämn ullblandning. 

Spinning: Den kardade ullen är fortfarande i form av fibrer och behöver spinnas till garn. Spinning är processen där fibrerna dras och tvinnas tillsammans för att skapa en stark och hållbar tråd. Traditionellt utfördes spinning för hand genom att man använde en slända eller spinnrock. Idag används oftast maskinell spinning, där den kardade ullen matas in i en spinnmaskin som roterar och drar fibrerna samtidigt som den tvinar dem till garn. 

Tvinnande: Garnet kan sedan tvinnas ytterligare för att ge det den önskade styrkan och strukturen. Tvinnandet innebär att man kombinerar flera trådar av det spunna garnet och vrider dem tillsammans. Detta kan göras med hjälp av en tvinningsmaskin eller genom att två eller fler trådar hålls tillsammans och snurras manuellt. 

Efter dessa grundläggande steg kan garnet genomgå ytterligare behandlingar, såsom färgning eller efterbehandling för att förbättra dess utseende och egenskaper. Slutligen kan garnet användas för att väva, sticka eller virka olika typer av plagg och textilier.

Fraktinfo

Ordrar över 700 kr är fraktfria.
Övriga kostar
59 kr Posten ospårbart
69 kr DHL service point
Varor under 500gram skickas som brev med posten. Varor som väger över 500gram skickas med DHL till din service point.
Varor till Finland och Danmark kostar 149:- och skickas med DHL.

Mer om Kaki

Kaki startades år 2000 av Katti Kinnander

Flera leverantörer av garn från hela världen

Ett stort antal GARN-KIT som blivit väldigt populärt 

Sticktillbehör i alla modeller 

Lager och butik i Åre

Kontakta oss

 0647-52280

 order@kaki.se

 Kaki AB, Årevägen 74, 837 52, Åre 

   

Betalas & levereras tryggt med

Copyright © 2022 Kaki AB  |  Sitemap |  Cookies  |  Powered by SiteSmart